top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverasman

Bespreking door Joost Broeren - Het Parool 4 juni 2021


Als iemand blij is dat de bioscopen weer open gaan, is het filmmaker Joke Olthaar. Het is bijna op tijd voor de première van haar film BERG, vrijdagavond op het filmfestival van Rotterdam. Dit weekend draait de film nog vier keer in Rotterdamse bioscoopzalen, voor die vanaf zondag ook online te zien is.

Maar voor Olthaar hoort haar eerste lange film, een hypnotiserende zwart-witfilm die ze filmde in het Sloveense Triglavgebergte, thuis in een bioscoopzaal. “Ik vind het bij elke film een meerwaarde hebben om hem in een zaal te zien. Maar bij Berg vind ik het echt een noodzaak. Zodat je echt overweldigd wordt door de bergen, en ook door het geluid en de muziek, die essentieel zijn.”

Op wat korte dialogen aan het begin en eind van de film na, is Berg een vrijwel geheel zwijgende film. Voor de overdonderende beelden trok Olthaar met cameraman André Schreuders de bergen in. Ze deden alles te voet. “Je kan ook ingevlogen worden met een helikopter, maar dat wilde ik per se niet, want dan raak je niet waar het mij om gaat. Vaak gingen we in het landschap zitten en kwam er iets onverwachts voorbij, iets dat we nooit hadden kunnen bedenken als je dat van tevoren in een script vastlegt.”

BERG is zowel fysiek als online te zien, net als vrijwel alle andere films op het festival, tot en met slotfilm Poupelle of Chimney Town zondag. Maar bij sommige events kiest het festival voor één van de twee. Zo was de Big Talk Srebrenica. Never Again? exclusief online te zien. Naar aanleiding van de voor een Oscar genomineerde speelfilm Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić wordt door betrokkenen en experts gesproken over een van de grote trauma’s uit het recente Europese verleden: de val van Srebrenica.

https://www.parool.nl/kunst-media/slotweekend-iffr-films-in-bioscoop-online-en-in-de-buurt~bdcf9594/


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page